Viteza în desen vine din a-ți schimba atitudinea legată de timpul petrecut în fața planșetei.
Exact!
Ce vreau să înțelegi însă este că totul pornește de la gândire, și mai mult de atât tot ce o să-ți zic aici va părea atât de simplu și poate chiar ai mai auzit ideile până acum… însă asta nu înseamnă că dacă sună simple..
1.) Chiar sunt simple
2.) Poți să le duci până la capăt
Vom discuta despre 3 lucruri ce să le schimbi la atitudinea ta în desen-știu că pare foarte vag momentan tot ce zic, însă pe măsură ce citești și vezi exemplele concrete, totul va face sens și vei vedea aplicabilitatea conceptelor direct în desenele tale.
Face sens? Hai să vedem exact ce și cum…
1.80% din desen e mereu la fel, 20% e ce contează și e unic
Inițial este foarte dezamagtor să afli asta pentru că taie puțin din magia desenului, nu mai pare povestea aceea magică… corola de minuni este distrusă în favoarea productivității…
Perfect!
Trebuie să începi să simți și să înțelegi că 80% din desen este repetitiv și cam mereu la fel-asta înseamnă că ai face bine să optimizezi partea asta.
Exemplu:
- construcția unei perspective este absolut mereu la fel
- umbrele sunt construite mereu la fel
- combinația între liber și tehnic… și acestea sunt mereu la fel.
- conceptul/ideea… aici nu mai e nimic la fel (urmează să discutăm despre asta în partea 2)
- 20% însă din desen este specific planșei respective
Însă vrei să o auzi pe aia și mai dură?
Dacă 95% din desen este mereu la fel și doar 5% este specific/unic?
Atunci chiar doare… inseaman că tu trbuie să te gândești la desen ca și cum pui cât mai mult pe autopilot și vânezi acel 5%-fie că e vorba despre GD, fie că este vorba despre liber. Te obișnuiești să îl cauți… și cum simți o idee că apare, sari pe ea să o exprimi cât mai repede că cine știe când mai apare ceva de genul acela?
2.Construcția geometrică este baza desenului de arhitectură.
Probabil tu nu vrei să construiești geometric totul pe planșă fiidca umplii de linii și devine foarte greu de înțeles planșa.
DAR
Paradoxal, construid geometric te obișnuiești să gândești desenul… apoi totul vine de la sine fiindcă mintea ta se adaptează la gândit cu creionul pe foaie
Realist, cei mai mulți timpi morți ii ăia când stai și învârti desene în creier, în loc să începi să gândești din prima cu creionul pe foaie
Paradoxal, dacă ești începător tu nu vrei să construiești geometric absolut tot… crezi că încarci planșa sau complici lucrurile. FALS. Ai puțină răbdare, obișnuiește-te cu desenele să fie construite pas cu pas, geometrizate (în mod special volumele ce sunt în față în compoziția dată)
3.Faci schițele 4×4, thumbnailsurile pentru a îți obișnui imaginația cu ce ai de desenat.
Intinctiv, tu nu faci schițele timbru/thumbnail 4 x 4 la început, acelea au rolul de a-ți obisnuii creierul cu subiectul nou de desen.
Orice mega talent ai fii, nu poți cere creierului tău să fie spontan pe loc. Asta înseamnă că trebuie întâi să-l momești să înțeleagă subiectul, să exploreze ideile din spatele desenului, apoi îl poți convinge să treacă la treabă la desenul mare.
Schițele acestea mici au și rolul de a pune la o parte grafica… care grafica?! Cea pe care ai prins-o pe autopilot la punctul 1.)
Schițele mici 4 x 4 cm, nu le desena la maxim de abilitate (cu super lux de detalii ca și cum le-ai preda), doar încărca în creier imaginea a ce vrei să creezi. Imaginează-ți că nu trebuie predate, sunt desene ce au doar scopul de a clarifica ideea din spatele liniilor
*Notă: Pentru anumite persoane e nevoie să stea 30 minute să facă schițe mici, pentru a se obișnui cu noul planșei, apoi pot să treacă la treabă. Alte persoane au viața mai ușoară din punctul ăsta de vedere-pot să înceapă puțin schița, apoi e suficient și pot trece în desenul mare.
Ce contează e că separi grafica de gândire și te obișnuiești întâi cu gândirea… apoi viteza va veni de la sine.
Acum că știi toate lucrurile acestea, e momentul să te duci să le aplici.
Dacă ești începător 100% (nu ai mai desenat până acum), înscrie-te la cursul gratis de 5 zile în cutiuța de mai jos
Dacă dorești să te apuci de meditații de desen și să vezi cum poți aplica toate acestea… atunci aștept un semn și hai să ne apucăm de treabă.
Spor la desen,
D M Neatu