Ți s-a întâmplat să vrei să te pui la lucru și de-odată să nu poți fiindcă a intervenit nu știu ce cunoștință care are nevoie să îi asculți și de-odată bam, aia a fost-s-au dus orele acelea de productivitate maximă și tot ce poți să faci e să tragi 2-3 ore, să mai dormi 2-3 și apoi să predai o planșă ce va fii de nota 5?
Dezastru!
Hai să vedem cum îți poți organiza mediul astfel încât te sprijină să crești în mod constat și nu se pune în calea ta.
‘Life gets in the way’ este o zicală foarte bună ce am învățat-o de la britanici, înseamnă pe scurt că orice ai face, până la urmă oricum vor fii lucruri ce nu vor merge.
Însă cu ce citești din acest articol, ești gata să eviți 99% din problemele extra ce s-ar putea strecura.
Voi împarți elementele în 3 categorii în funcție de creierele folosite. Da, oamenii au 3 creiere-conform teoriei creierului triun, tu ai un creier intelectual abstract, emoțional (de mamifer) și fizic (de șarpe)
Fiecare creier însă are 2 componenete: cum are de-a face cu ce e pe interior și cum are de-a face cu ce e înafara ta.
De exemplu, emoțiile se leagă de emoțiile ce le simți tu pe interior, plus emoțiile ce vin din exterior-de la alți oameni, de la relațiile cu alți oameni etc.
Sună nebunesc, da?
Bam, hai să vedem…
1.Creierul emoțional
Emoțiile ne coloroeaza foarte mult percepția, așa că hai să le adresăm întâi pe acestea:
Emoțional interior
- Ai nevoie să te dedici studiului-aici tu trebuie să decizi că pe interior ai dorință aceea de a învăța și a deveni mai bun/mai bună. Pasiunea ta pentru arhitectură se declanșează aici… pasiunea e un lucru ciudat, uneori fluctuează din diferite motive (iei o notă mică, te pui față în față cu limitările tale etc), dar ce contează e că per ansamblu pasiunea e mereu acolo
- Afirmația mea favorită este ‘sunt puternic motivat și devotat și voi face absolut tot ce este nevoie să îmi duc toate abilitățile mele în arhitectură la nivelul urmator’. Poți să scrii afirmația aceasta cu pixul pe foaie de 10-20 ori că să te reîncarci cu dorința aceea de a da tot ce ai în arhitectură.
Emoțional exterior
- Fă-ți prieteni care ori dau la arhitectură, ori la medicină, care înțeleg ce înseamnă să te dedici unui scop pe termen lung. Majoritatea elevilor din România au dificultăți să treacă bacul, deci automat îți dai seama că oamenii de calitate, care te vor spriji sunt puțini și destul de rari.
- Nu lua în serios când te uiți în stânga și în dreapta și toată lumea freacă menta… vor ajunge cel mai probabil să lucreze la un supermarket sau cine știe ce se va alege de ei. Tu ia în serios doar pe cine merge pe un drum similar cu tine.
Notă: Poți să păstrezi prieteni ‘doar de distractie’, dar ai să observi că pe măsură ce tu crești, aceștia nu înțeleg și nu pot păstra ritmul cu tine… tocmai de aceea îți recomand încet, încet să te distanțezi de ei și să te concentrezi iarăși pe cine e tot ca tine și are planuri pt viitorul lor.
2.Creierul intelectual
Intelectul ține de cunoștințele, informația, conceptele abstracte din spatele a ceea ce vrei tu să creezi. Este informația relevantă ce îți va da claritate și direcție mergând înainte cu visele tale.
Intelectual interior
- Intelectul se rezumă aici la a te înțelege pe tine-ce ai de oferit și unde nu trebuie să te bagi. Nu poți să le faci pe toate, însă clar poți să fii genial/genială pe ceva, chiar dacă începi cu zero experiență în domeniu.
- Îți recomand să începi să studiezi mbti, gene keys și human design-aceste 3 sisteme de personalitate îți vor arăta cu o claritate uneori brutală cine ești și ce poți să faci. Îți vor da toate răspunsurile, astfel încât dispare dubiul mental ce te ține în loc.
www.humandesign.com
www.humanmetrics.com
www.genekeys.com
Aceste 3 siteuri sunt baza în a te cunoaște pe tine.
Intelectual exterior
- Înconjoară-te de un mediu prielnic ideilor mărețe-prin internet și social media: www.archdaily.com de exemplu este foarte bun pt inspirație pe domeniul arhitecturii-poți vedea proiecte de tot felul acolo ce ‘will get the creative juices flowing’.
- www.pinterest.com este perfect pentru materiale de referință în tot ce faci-ai opțiunea aici să salvezi boardsuri de materiale de referință specifice pentru arhitectură: idei de interioare, designuri de paginație, texturi și compoziții abstracte. Este un mediu de artiști unde tot așa, mereu găsești ceva interesant.
- www.evernote.com este perfect pentru a ține un jurnal de studiu. Îți recomand să iei notițe aici cu tot ce ai învățat la arhitectură-la fiecare planșă 5 lucruri învățate, poate chiar să ții un jurnal săptămânal unde notezi ce ai studiat și cum a mers.
Toate acest surse de inspirație îți vor arăta că se poate și că toate ideile ce le simți nu sunt doar în imaginația ta, ci chiar sunt alte persoane și locuri unde ce dorești tu deja se face, deci nu ești singur/singură pe drumul de a evolua.
3.Creierul fizic
Creierul fizic se ocupă de a pune în practică toate visele și ideile tale-un creier fizic dezvoltat este mereu gata de acțiune, aplică ideile repede și cel mai important nu este leneș sau pică în letargie ci are sclipirea aceea de energie creativă.
Fizic interior
- Ca să poți face față la efortul intelectual, ai nevoie de o anumită vitalitate… aceasta vine însă din lucruri plictisitoare precum dietă și sport.
- Aici variază pentru toată lumea, îți voi zice ce merge pentru mine (nu sunt medic nutriționist, acestea sunt doar recomandările mele personale)
- Dietă-eu stau pe post intermitent. Am făcut greșeala asta când băgam marșuri la o pregătire intensivă de vară, toată lumea s-a îngrășat și lucrurile au devenit foarte încete.
- Cel mai bine merge la mine cu o dietă vegana în mare parte, unde nu pot să zic că mănânc ceva și de-odată îmi scade energia, ci rămân în priză toată ziua indiferent ce apare.
- Sportul resetează creierul. Când nu mai am idei sau simt tensiunea aceea că ‘atat se poate pentru moment’, bag niște antrenamente cu greutăți, poate niște antrenamente de box și acestea au rolul strict de a îmi da o pauză. E că o rupere de ritm în care uit complet de lucrurile intelectuale, apoi sunt gata să revin cu o viziune nouă asupra muncii mele.
Fizic exterior
- Ai nevoie de un sistem de studiu care te va mobiliza să intri într-un ritm, astfel încât progresezi aproape pe autopilot. Ființele umane sunt făcute să păstreze un ritm de homeostazie în care conservă energie… dacă tu intri pe un ritm de studiu, o să vezi că automat corpul îți va cere să îl păstrezi la un moment dat.
- Recomand 1-2 ore de desenat zilnic, poate chiar la aceeași oră, astfel încât se creează obiceiul de studiu.
- De asemenea, pregătește-ți mereu uneltele de studiu în avans-când filmăm lecțiile video țin minte că mi-am luat 100 seturi de creioane 2B și 100 coli. De ce? Fiindcă știam că acela este ritmul și că va urma oricum să le folosesc pe toate (ceea ce s-a și întâmplat)
Ok, sper că ți-a făcut plăcere să citești acest articol nonconformist și vreau acum să te duci să aplici tot ce ai prins util aici. Nu e suficient doar să-ți dorești și să faci planuri, chiar trebuie să te pui pe treabă.
Până intri în ritmul acela de studiu, apoi toate face sens de la sine și încep să se contureze.
Dacă ești începător complet și vrei să vezi despre ce e vorba cu desenul-ai în căsuța de mai jos cursul gratis de 5 zile de desen
Dacă vrei să te pui maxim pe treabă, atunci te aștept la meditații!
Spor la desen,
D M Neatu