Vederea în spațiu te ajută să poți trece de iluzia foii în 2D și chiar să practici desenul acela ce te aduce la nivelul următor-să desenezi volume ce zici că zboară de pe foaie.
În mod normal, aceste lucruri apar din faptul că tu aduni experiență în desen-având experiență, automat se rezolvă problema vederii în spațiu.
Dar hai să intrăm în detaliu să vedem cum exact poți să îți dezvolți doar vederea în spațiu, ca apoi să fii mult mai liber să te exprimi în desen.
Citește articolul cu creion și foaie lângă tine și orice apare relevant, notează-l și aplică-l în următorul desen.
- Desen liber și tehnic în paralel
- Ne concentrăm pe desenul de linie
- Volume ciudate la geometrie descriptivă
1.Desen liber și tehnic în paralel
Vederea în spațiu nu vine doar de la desenul tehnic, vine de la combinația dintre liber și tehnic. Încearcă să vezi corelațiile între vederi, secțiuni, axonometrii și perspective!
Cel mai bun exercițiu este să desenezi o volumetrie în vedere, secțiune, axonometrie (Desen tehnic) apoi să o duci în perspectivă construită și schițe (desen liber).
Așa acoperi tot spectrul și înțelegi corelația între tot ce e tehnic și tot ce e liber.
Acum, vezi… sunt diverse subtilități ce necesită atenția ta… vederea în spațiu poate fii dusă în zona artistică.
De exemplu, atenție maximă când pui în compoziție volume, unele volume se suprapun peste altele… fiindcă așa funcționează realitatea.
Însă în desen ai tendința naturală de a le alinia, să nu cumva să dispară un volum la care ai muncit atât în spatele altuia. Lucrurile acestea se dicuta cel mai bine însă la corectură cu planșa în față
2.Ne concentrăm pe desenul de linie
Desenul de linie = 80% din desen, construiește TOT. asta inevitabil te
Obijnuindu-te să construiești toate volumele începi să prinzi inerție și îți dai seama că absolut totul are logică la arhitectură.
Ceea ce este perfect, logica îți va da claritatea aceea și siguranța că poți să te bazezi pe forțele proprii să devii bun în ceea ce faci.
Dacă alegi să truchezi desenul de linie, asta te va trage în jos fiindcă inevitabil vor apărea 1000 momente de blocaje unde îți va lipsi consistență logică.
Ce înseamnă asta? Mintea ta nu va putea să vadă liniar tot, așa că vei rămâne blocat(a) cu goluri ce apar din skill set.
3.Volume ciudate la geometrie descriptivă
desenează volume ciudate în GD. ciudat = cu cât mai multe muchii neparalele cu sistemul de proiecție
Este foarte ușor să desenezi cutii cu umbre, tocmai de aceea nimeni nu prea le mai desenează la geometrie descriptivă… însă farmecul vine când începi să desenezi volumele ciudate.
Cele mai interesante probleme de geometrie descriptivă sunt cele în care ai desenezi volume ciudate, cu muchii neparalele față de sistemul de proiecție. Apoi te vei tot întreba cum arată în axonometrie?
Ceea ce e perfect!
Cel mai bun exemplu este cu tetraedrul cu cuburi pe fețe- toți elevii intermediari se întreabă cum desenează cuburile pe fețele ce nu sunt paralele cu planurile de proiecție.
Soluția este că te folosești de proiecția în plan pentru a descoperi punct cu punct fața ce stă pe o față a tetraedrului, apoi descoperi înălțimea cubului și poți construi cealaltă față a cubului.
Acum că știi toate lucrurile acestea, e momentul să acționăm până se răcește creierul…
Dacă ești începător/începătoare complet, ai mai jos cutia de optin-bagă numele și emailul tău și ai access apoi la cursul intensiv de 5 zile unde primești o lecție pe email timp de 5 zile la rând.
Dacă vrei să te pui 100% pe treabă cu arhitectura, aștept email pe medarhitectura@yahoo.com cu titlul ‘pentru meditații arhitectură’ și ne apucăm de treabă.
Spor la desen!
D M Neatu