Desenul de arhitectură e plin de drame și urcușuri/coborâși/platouri unde rămâi la un nivel și nu ai habar dacă o să poți să treci la nivelul următor.
Nu trebuie să fie neapărat așa ( haosul acesta este uneori deosebit de palpitant), dar poți evita 80% din părțile neplăcute dacă ești conștient de unde provin ele.
Uneori problemele vin de la atitudinea ta greșită, care provine din experiențele tale din trecut – în mintea ta compari desenul de arhitectură cu matematica, cu cântatul la un instrument sau alte lucruri care nu funcționează la fel…
Oricum l-ai privi, desenul de arhitectură este propria lui bestie, cu propria logică, pe care o să o înțelegi mult mai ușor dacă îți schimbi atitudinea spre ceva ce se mulează cât mai realist pe desen.
Contemplează aceste 3 idei despre desen și vei evita din prima 80% din drame, apoi te vei putea concentra pe ce bine pentru tine.
Hai să vedem…
Atitudinea greșită #1: nu desenezi pentru ‘tu de peste 3 luni’
Ai impresia că tu desenezi să iți iasă planșa din fața ta?
GREȘIT.
- Doar dacă faci o simulare și vrei să iei o notă mare fiindcă mai ai 1 săptămână până la admitere, atunci ar putea fii adevărat. Însă aceasta este excepția.
- Ca regulă generală, tu desenezi pentru tine de peste 3 luni, adică orice dificultăți apar acum și pe care le ataci concret, acestea vor dispărea complet în 3 luni și vei fii gata de acțiune ca sa treci cu desenul la nivelul ce urmează.
- Progresul vine repede când studiezi arhitectura, însă ține puțin mai mult timp ca tu să stabilizezi ce înveți și să îl faci o parte din viziunea ta asupra lumii. Așa că hai să ne concentrăm pe a trage pentru tu de peste 3 luni.
- Doare acum fiindcă nu ești unde vrei, e ok – cu toții am simțit asta! E cel mai sănătos sentiment din lume fiindcă te conectează de realitatea vieții – și realitatea e că uneori lucrurile sunt brutale, dacă nu alegi să le adresezi cât mai direct posibil (cu riscul de a te confrunta cu limitările tale).
Sentimentul cel mai neplăcut este când ești confortabil 100% cu ce desenezi – asta înseamnă că nu e progres, că nu plusezi pe lucrurile acelea ce te împing să fii mai bun.
Nu îți place un anumit subiect, e perfect! Începe cu el, tu de peste 3 luni se va uita în urmă la momentul acesta și va râde!
Atitudinea Greșită #2: Desenezi selectiv, în loc să tanchezi
Citisem în cartea celor 5 inele ale lui Myamoto Musashi că un samurai nu trebuie să aibă o armă favorită, trebuie să le stăpânească pe toate… și asta este cât se poate de adevărat!
Tu nu trebuie să selectezi din teme – ”îmi place geometria descriptivă și nu îmi plac compozițiile”… sau ”îmi place desenul liber, dar nu suport desenul tehnic.”
Când te apuci de a studia desenul de arhitectură, trebuie să tanchezi (a tanca = terminologie din jocurile pe calculator, să ataci direct, cu ochelari de cal dacă e nevoie ) tot ce mișcă-secțiuni, perspective, istorie, compoziții. TOT.
Tancatul construiește inerție. Inerția face totul mult mai plăcut și te face mai puternic – aceea inerție îți dă capacitatea să devii foarte bun în desen fiindcă face totul să curgă, fără să trebuiască să îl împarți tu în categorii sau să gândești prea mult lucrurile.
Majoritatea aleg ce le plac la desen și desenează doar asta. Ce nu le place, nu desenează. GREȘIT. Aceasta este rețeta pentru a aduna goluri în stilul de desen până treci de stadiul de intermediar… goluri ce vor fii deosebit de greu de corectat mai încolo…
Nu există desene neplăcute și desene favorite, există doar arhitectură. Tu te dedici studiului arhitecturii, drept urmare direcția aceasta contează, nu subiectele ce apar pe parcurs care poate pe moment îți plac (sau nu). De multe ori, desenele îți plac abia după ce îți ies – valabil 100% pentru geometria descriptivă.
Atitudinea greșită #3. Asumi că doar muncind ți se face upgradeul:
GREȘIT.
Trebuie să lucrezi activ la a-ți șlefui mintea pentru a putea crește.
Asta bănuiam și eu de când eram începător, dar pe atunci nu erau sisteme care să explice ‘de ce’:
- de ce unele lucruri îmi vin mult mai ușoare decât altele
- cum să pot crește la abilitățile ce mi se par că sunt foarte, foarte grele.
Eu mă gândeam că ‘lasa, o să muncesc și blocajul acela când mi se pare deosebit de dificil (de exemplu, să dau patina aceea finală de grafică plănșei), se va rezolva de la sine’.
Greșit! Ce bănuiam eu era doar varful de iceberg la un pattern de greșeli care se repetă peste tot în munca mea și că e o provocare ce va sta cu mine ani la rând.
Nu trebuie să lași asta să se întâmple, ai 3 sisteme care te ajută să te înțelegi pe tine și să crești cu desenul și viața:
Gene keys-latură spirituală, îți arată cum ‘să ridici vibratia’ genelor tale ca să dezlănțui și mai mult potențial și talent.
MBTI-cel mai accesibil și ușor de înțeles, îți arată funcțiunile cognitive ale creierului tău. Începe cu acesta!
Human design-cel mai complex, aici vezi cum funcționezi tu holistic și primești toate răspunsurile la cam toate întrebările pe care le ai despre tot în viața ta.
Ok, sper că ai luat notițe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să te apuci de desen de la zero, ai mai jos access la cursul gratis de 5 zile unde primești 5 zile la rând lecții de la mine pe email. Dacă vrei să te apuci de treabă, te aștept la meditații.
Spor la desen!
D M Neatu