Meditații Desen Arhitectură
  • Articole
    • Psihologie desen
    • Îmbunătățit grafica
    • Gândire Arhitect
  • Carte desen arhitectura
  • Înscriere meditații
  • Rezultate Elevi
Meditații Desen Arhitectură
  • Articole
    • Psihologie desen
    • Îmbunătățit grafica
    • Gândire Arhitect
  • Carte desen arhitectura
  • Înscriere meditații
  • Rezultate Elevi

Meditatii Arhitectura TV Episodul 1

IDEI PRECONCEPUTE LEGATE DE ARHITECTURĂ CARE SUNT 100% FALSE

Ideea Greșită 1: Arhitectura este un domeniu foarte greu

Arhitectura este un domeniu foarte greu și doar cei talentați pot să practice arhitectura sau să fie admiși la facultate. Ai putea vedea desene de genul acesta, liber, tehnic, și ai credea că doar o persoană talentată poate produce așa ceva.

Nu, nu este adevărat.

Arhitectura e grea pentru cine nu vrea să accepte regulile după care arhitectura este desenată și studiată și apoi practicată. Cine vrea în permanență să se scoată cumva. să facă lucrurile după modul lui sau ei de a vedea lucrurile.

O astfel de persoană o să aibă foarte mari dificultăți la arhitectură. Sunt diverse principii în spatele acestor planșe care te ajută să înțelegi fenomenul și cumva să poți să reproduci constant, constant să scoți spiritul acela architectural în toate desenele tale. Compozițiile, de exemplu, au tot felul de principii de compoziție care sunt mereu adevărate.

Căsuțele, au tot felul de principii de organizare care sunt acolo mereu. Au fost de foarte, foarte mulți ani. Și planșele care la început poate par pierdute, sunt doar la câteva corecturi distanță să devină planșe foarte bune. Este un proces foarte linear sa devi bun la arhitectură.

Trebuie să lași fiecare planșă să te schimbe, nu te opui, nu te încăpățânezi. Sunt corecturi de aplicat. Încet, încet planșele acestea evoluează de la sine și tu cumva facilitezi ca aceste desene să iasă bine. Nu sunt o idee genială pe care o ai tu de la început.

Aplici feedback-ul de la profesor și așa încet, încet îți extinzi repertoriul de abilități. Care este un proces destul de solicitant pe moment dar e foarte, foarte satisfăcător pe termen lung.

Ne uităm acum la niște geometrie descriptivă care, la un moment dat, pentru absolut toată lumea care practică desenul de arhitectură, a fost un mare, mare blocaj peste care, cu toții au trecut.

Vreau să ții cont că te măsori la 2-3 săptămâni maxim cumva lași procesul creativ să crească de la sine. Și cum ziceam, progresul vine fără să-ți dai seama. Doar tu concentrându-te pe tehnică și pe a aplica principiile enunțate anterior.

Ideea Greșită 2: Ține foarte mult timp să devii bun la arhitectură

Ține foarte mult timp să devii bun la arhitectură 2-3 ani pe puțin, trebuie să te apuci din clasa a 9-a cum ai intrat la liceu, de exemplu.

Și asta este fals.

Am aici niște exemple de la elevi care au intrat. Cam cu un an de pregătire amândoi, în ambele cazuri. Planșe de genul acesta au fost realizate după un an de pregătire începând de la 0. Ambele au calitate foarte mare respectiv elevii au fost admiși la buget. Deci se poate.

Pe vremea mea era destul de neplăcut să înveți. Munceai foarte mult și degeaba. Acestea sunt niște desene de ale mele. Am suferit foarte mult ca să ajungă la o formă de genul acesta, încă țin minte. Și știu că la sfârșit mă uitam și mă gândeam: sigur e ceva care mi-a scăpat. Adică se puteau face mult mai repede, mult mai bine.

Eu când m-am apucat să predau am zis că o să fac lucrurile complet altfel. Am exemplificat totul foarte clar, toate aceste principii. Am zis că nu vreau să rămână niciun element al unei planșe care să fie inerpretabil să nu înțelegi de ce arată bine și cum ai putea să-l faci să arate constant bine să nu fie un accident faptul că ți-a ieșit bine desenul ci niște principii de urmat care sunt mereu acolo odată învățate rămân mereu acolo.

De asemenea m-am gândit ce ar fi fost cel mai bun lucru posibil care m-ar fi ajutat să am video-uri filmate care explică procesul ca să poți, dacă te blochezi cel puțin pentru partea previzibilă a desenelor să poți să te uiți, să le reiei de oricâte ori e nevoie până le înțelegi până le poți vizualiza.

Cum ziceam, lecțiile video ajută foarte mult la demistificarea desenului, să zicem. Cel puțin a părții previzibile, că, de acord, desenul de arhitectură foarte calitativ are mereu o latură foarte imprevizibilă.

Ideea Greșită 3: Uneltele, materialele și pregătirea sunt foarte scumpe

Uneltele și materialele de desen inclusiv pregătirea sunt foarte scumpe.

Nu, nu este așa.

O sută de roni ședința… cel puțin în cazul pregătirii care o susțin eu.

Uneltele de desen costă în jur de 250 de roni cele pe care le vei lua și le vei folosi un an, doi de acum încolo.

Și materialele specifice costă în jur de 50 de roni pe lună maxim pentru coli și pentru materiale de machete, caţere, poate mai înlocuiești un echer din când în când, etc..

 

Ideea Greșită 4: Nu toată lumea care dă la arhitectură reușește

Nu toată lumea care dă la arhitectură și reușește să intre, să treacă de examenul de admitere.

Deci e situația în care te poți duce, te poți pregăti ani de zile și să nu iei. Ceea ce este 100% adevărat și justificat.

Diagrama asta arată raportul între cei fără taxă, cei admiși și cei picați. După cum observi, din marea baltă de candidați pentru arhitectură, nu toată lumea reușește să ajungă la admis și foarte puțină lume ajunge la categoria de fără taxă. O să detaliez asta mai încolo.

Greșeli care te pică la admitere la arhitectură

Greșeala 1:

Nu muncești suficient. Dacă nu muncești suficient, probabil ți s-a îndoctrinat ideea că ce faci tu e cumva valoros doar fiindcă îl faci tu. Ceea ce ar fi o minciună mult prea exagerată, fiindcă, în spatele acestor planșe, chit că s-a ajuns la nivelul acesta într-un an de zile de la zero sunt sute de ore de muncă Șlefuirea aceasta a abilităților necesită un studiu constant.

Nu este vorba de timp. Nu acele sute de ore contează neapărat. Un profesor de-al meu de atelier a zis foarte bine cel mai greu lucru la arhitectură e să fii 15 minute inteligent.

Asta înseamnă că tu trebuie să înțelegi ce cere fiecare planșă. Și, combină asta cu efort cantitativ și e formula care te duce unde vrei să ajungi.

Greșeala 2:

Muncești în legea ta. Tu depui efort dar vrei cumva arhitectura să se ia după tine, ca și cum ar fi un fel de artă. Asta o să ducă la foarte multe dezastre și dezamăgiri. Toate imaginele care funcționează, toate desenele care sunt calitative, tot ce vezi și arată bine, are principii în spate.

Are principii în spate. Nu poți să pretinzi că, tu cumva negi toate aceste principii și vii cu ceva nou. La un moment dat o să poți crea lucruri noi dar acestea apăr un pic mai încolo după ce ai trecut peste aceste principii fundamentale, după ce le-ai internalizat, să zicem, pe toate

Greșeala 3:

Te emoționezi exagerat la proba practică. Asta este o problemă foarte foarte des întâlnită și singurul leac pentru ea este să te obișunești cu gândirea de architect tocmai de aceea am introdus în materia din curs studiu de proiecțele care sunt similare cu ce ai face la facultate, includ machete, includ studii din acestea un pic mai avansate.

Bun, te aștept la episodul 2 unde vorbim despre ce te așteaptă concret la meditații și cum să începi cel mai bine anul 1 după ce ai trecut de proba practică. Spor la desen!

 

NU EȘTI UNDE VREI TU CU DESENUL ȘI TE GÂNDEȘTI SĂ RENUNȚI

Tu desenezi poate de 1 an, dar nu ești mulțumit de nivelul la care ești. Ce găsești în cartea aceasta te va ajuta să faci acele upgrade-uri specifice care contează, de care nu vorbește niciun profesor, și să te deblochezi în abilități.

ÎNCEPI DE LA ZERO CU DESENUL ȘI ARHITECTURA ȘI ÎȚI ESTE FRICĂ

Dacă tu începi de la zero cu arhitectura și te intimidează ideea, aici vei găsi răspunsul la toate întrebările tale. Renunță la tot ce credeai că știi (sau nu știi) și prinde cea mai solidă bază posibilă pentru educația ta arhitecturală.

Materiale extra de studiu:

Inregistrare webinar arhitectura

  • Înregistrare webinar desen arhitectură – primești înregistrarea webinarului de arhitectură din aprilie 2023 – aceasta este o înregistrare de aproximativ 90 de minute unde prezint începutul de drum pentru arhitectură cu lux de detalii.O să vezi că multe din întrebările, fricile și dubiile tale sunt mult mai comune decât te-ai aștepta. Toate au răspuns.

Lectiile 1 si 2 de introducere

The learning journey isn’t as mysterious or paradoxical as you would expect, you just need to apply the techniques and know when to bend the rules.

Unfortunately, it is really hard to figure this out on your own – watching this essay will clear things up and help you create an actionable battle plan.

Understand and accept that you need to be three things in one – freehand creative feeler, technical problem solver and the one that puts everything together in designs.

Lectia gratis 1 - cutiile simple in perspectiva
Lectia gratis 2 - volume simple desen tehnic

VREAU SĂ ÎNCEP MEDITAȚIILE INTENSIVE LA ARHITECTURĂ

Articole extra de pe site:

  • Cum îți îmbunătățești hașura de arhitectură-adevărurile inconfortabile despre ce face o hașură expresivă în arhitectură.
  • Top 3 atitudini greșite ce te trag în jos la desen. Lipsa ta de progres explicată în mai puțin de 5 minute de lectură
  • Viteză în desen!-Cum desenezi de 2 ori mai repede și cu jumătate din bătaia de cap
  • Cum îți faci un mediu prielnic ce te sprijină în arhitectură-6 lucruri pe care ți-ai fi dorit să le știi de la început
  • Cum dezvolți vederea în spațiu, pentru arhitectură. E mult mai simplu decât îți imaginezi
Meditații Desen Arhitectură
  • Articole
  • Carte desen arhitectura
  • Înscriere meditații
  • Rezultate Elevi

0722.100.987 / medarhitectura@yahoo.com

Powered by Leadlion.

Input your search keywords and press Enter.

Website-ul nostru foloseşte cookie-uri pentru optimizarea conţinutului şi îmbunătăţirea performanţei platformei. Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră ca pagina noastră web să poată seta fişiere de tip cookie în browserul dumneavoastră.

SetăriACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT